sâmbătă, 17 iulie 2010

Ceva mult prea serios....dar actual

Santajul sentimental in cuplu

Santajul de tip emotional se produce cand o persoana apropiata te ameninta ca va suferi foarte tare daca nu cedezi dorintelor ei. Aceasta persoana cunoaste foarte bine secretele si punctele tale vulnerabile si le foloseste oricand impotriva ta.

Ce este santajul sentimental?
Practic toti cunoastem persoane care fac tot posibilul sa obtina ceea ce vor de la noi. Este vorba despre un santaj in toata regula, in care sentimentele sunt adevarate monede de schimb. De la parinti ori copii pana la iubiti sau prieteni, toti acestia pot fi potentiali oameni care folosesc emotiile pentru a obtine ceea ce doresc. Pentru ca relatiile sa fie armonioase, atunci cand ei pun o conditie esti intelegator si tolerant. Fara indoiala insa ca, la un moment dat, obosesti sa-i satisfaci toate capriciile celui de langa tine si, in timp, nemultumirile tale pot lua forma unor razbunari.

Cine santajeaza?
Cea care santajeaza este o persoana nesigura, careia ii este frica sa nu piarda afectiunea celui de langa ea. Fara indoiala ca, in loc sa-si accepte temerile, le acutizeaza, pentru a da de inteles ca are nevoie de tine si ca fara tine ar fi pierduta. In plus, argumentul forte este ca tot ceea ce face e spre binele tau. De multe ori nu spune direct ceea ce o deranjeaza si construieste adevarate strategii prin care sa te faca sa te simti vinovat. Mai mult, pentru a-si atinge scopul a invatat sa se victimizeze si sa te faca sa te indoiesti de calitatea deciziilor tale. Lacrimile, amenintarile sau declaratiile de iubire sunt armele favorite pentru desfasurarea unei melodrame.

Cine se lasa santajat?
Trebuie sa te gandesti tot timpul ca oamenii te vor trata intotdeauna asa cum tu vei permite sa fii tratat. Daca ai fost victima unui santaj emotional este pentru ca tu ai permis ca acest lucru sa se intample. Puterea este in mainile tale, dar incercarea de a-ti recupera personalitatea nu este usoara. E necesar sa tii cont de cateva lucruri. Fara consimtamantul tau, santajistul nu are nici o putere. Trebuie sa ai o atitudine ferma si sa nu arati punctele slabe, pentru a putea prelua controlul situatiei. Nu trebuie sa accepti ca persoana de langa tine sa te faca sa te simti vinovat de ceea ce i se intampla.

Cand apare santajul?
"Dupa tot ce am facut pentru tine, tu te porti asa?" Este doar una dintre formulele cu care o persoana incearca sa o manipuleze pe cea de langa ea. "Cand l-am cunoscut pe sotul meu cu care sunt casatorita de 4 ani, treceam printr-o perioada dificila, iar el m-a ajutat sa o depasesc. Niciodata nu mi-am imaginat ca imi va aminti tot timpul de asta. De cate ori iau o decizie care nu-i este pe plac, aud aceste cuvinte: "Ce egoista esti. Nu te gandesti decat la tine. Dupa cat te-am ajutat, tu te porti cu mine astfel." Ma face sa ma simt vinovata pentru orice lucru banal", spune Dana, 28 ani.(sursa articolului: revista Look)


Aveti grija in cine aveti incredere si cui va daruiti.

Catalina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu